BACK TO THE ROOTS — MALUKU

Zelf ben ik op het eiland Noord-Sulawesi geboren maar wist weinig over de kolonisatie of de Molukse geschiedenis hier in Nederland. De keuze werd snel gemaakt en wilde ik mij verdiepen in de Molukse cultuur en geschiedenis. Veel vrienden en kennissen komen uit de Molukken en pikte ik zo nu en dan ook verhalen op over vroeger. Maar hoe het precies in elkaar zit wist ik niet goed, terwijl de Molukkers een groot en belangrijk geschiedenis hebben in en met Nederland. 

 

Daarnaast vind ik dat de geschiedenis over de Molukkers eenzijdig verteld wordt terwijl er vanuit drie perspectieven bekeken kan worden: Nederlandse-, Indonesische- en Molukse- perspectief. Met dit project verdiep ik mij op de Molukse perspectief en is mijn doel om awareness te creëren over dit onderwerp. Beluister de persoonlijke verhalen van de eerste generatie tot aan de vierde generatie Molukkers hieronder en kom achter de andere kant van het verhaal.

Mensen hebben een bepaald (negatief) beeld over Molukkers. Kapingen, gijzelingen en Satu Darah zijn de woorden die vaak komen opborrelen. Achter deze vooroordelen schuilt echter een veel diepere geschiedenis, waar veel onwetendheid over is, wat vergeten wordt of wat men zelfs niet wil weten.

 

Doordat Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, was het voor de Molukse militairen onmogelijk om in Indonesië te blijven. Zij werden als verraders gezien omdat ze jarenlang hebben gevochten voor de KNIL* tegen hun eigen volk. Hierdoor werden 4000 KNIL-militairen geforceerd om met de boot vanaf het tropische paradijs naar het gure Nederland te gaan voor een tijdelijk verblijf. De Nederlandse regering deed een belofte dat de Molukkers terug konden keren en daar een eigen staat zouden krijgen. Eenmaal aangekomen in Nederland werden de militairen ontslagen, waardoor ze hun status en militaire identiteit verloren. De Molukkers hadden toentertijd maar één droom: terugkeren naar een onafhankelijke staat. Tot op de dag van vandaag is deze Molukse droom nog steeds verwoest.

*KNIL: Koninklijk Nederlands-Indisch Leger